Sună acum
+40 232 263 888Sună acum
+40 232 263 888În anul 2001, cabinetul județean de oncologie s-a desprins administrativ din structura Spitalului Sf. Spiridon și a devenit o unitate medicală autonomă, cu statut juridic propriu și contract propriu cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași. În prezent, funcționează ca Spital Clinic Universitar, integrând activitatea medicală cu cea didactică și de cercetare.
Str. Vasile Conta 2 , Iași, 700106, România (în clădirea fostei Policlinici Municipale, în apropierea Spitalului Sf. Spiridon Iași)
+40 232 263 888
contact@victoriahospital.ro
Esențială pentru monitorizarea efectelor chimioterapiei, deoarece tratamentul poate afecta nivelul globulelor roșii, albe și al trombocitelor.
La fel ca și radioterapia, chimioterapia nu distruge numai celulele canceroase, ci afectează și celulele sănătoase din organismul dumneavoastră. Cele mai expuse riscului de a fi distruse prin chimioterapie sunt celulele care se dezvoltă rapid, în special celulele sanguine.
Există trei tipuri de celule sanguine:
Fiecare tip de celule din sânge are un rol specific. Rolul primordial al globulelor roșii este de a transporta oxigenul la toate celulele din organism. Globulele albe au rolul de a preveni și de a lupta împotriva infecțiilor. Trombocitele joacă un rol important în oprirea hemoragiilor.
Nivel scăzut al numărului globulelor albe (neutropenie)
Nivel scăzut al numărului de trombocite (trombocitopenie)
Nivel scăzut al globulelor roșii (anemie)
Neutropenia reprezintă nivelul scăzut al globulelor albe din sânge. Deoarece chimioterapia și radioterapia distrug celulele cu ritm de dezvoltare ridicat, globulele albe sunt deseori afectate. Pacienții care sunt atât sub chimioterapie, cât și sub radioterapie, sunt cei mai expuși riscului de neutropenie.
Deoarece globulele albe au un rol atât de important în prevenirea infecțiilor, ori de câte ori se produce o scădere a nivelului lor în sânge, sunteți supuși riscului de a face o infecție. Deoarece aceste celule ajută și la lupta cu infecțiile care sunt deja instalate în organism, va fi mai greu să vă vindecați de o infecție atunci când nivelul globulelor albe din sânge este scăzut. De aceea, trebuie să vă luați toate precauțiile pentru a scădea șansa de a vă infecta în timp ce sunteți sub tratament.
În mod normal, numărul de celule albe din sânge este de 4.000 – 11.000 pe mm³ de sânge. În timpul radioterapiei, numărul celulelor albe poate scădea sub acest nivel. În timpul tratamentului se va face o verificare periodică a numărului de celule albe din sânge pentru a-l monitoriza.
Sunteți considerat neutropenic ori de câte ori numărul globulelor albe scade sub 1.000/mm³. Dacă se întâmplă aceasta, asistenta vă va arăta pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a scădea șansele producerii unei infecții. Precauțiile care se iau în cazul neutropeniei vor fi discutate mai jos.
Deoarece distrugerea globulelor albe reprezintă un efect secundar al chimioterapiei, nu puteți face nimic pentru a preveni producerea neutropeniei. Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le puteți face pentru a scădea riscul producerii unei infecții în organismul dumneavoastră atunci când aveți un nivel scăzut de globule albe în sânge:
Luarea de măsuri la primele semne ale infecției poate preveni răspândirea și înrăutățirea acesteia. Există câteva semne și simptome ale infecțiilor la care trebuie să fiți atenți:
Aveți grijă să respectați o igienă personală excelentă.
Evitați situațiile care cresc șansa de a face o infecție:
Luați-vă măsuri suplimentare pentru a evita rănile:
Dacă numărul globulelor albe din sânge scade la 1.000/mm³ sau sub acest nivel, sunteți considerat neutropenic. Până crește numărul globulelor albe, trebuie să luați măsuri suplimentare pentru a reduce riscul de infecții.
Aceste măsuri sunt considerate „precauții pentru neutropenici” și includ:
Luați-vă temperatura de patru ori pe zi. Sunați medicul oncolog ori de câte ori temperatura este peste 38°C.
Eliminați din dieta dumneavoastră alimentele negătite, care ar putea conține bacterii, cum ar fi:
Evitați florile și plantele care pot avea bacterii în sol.
Evitați clismele, supozitoarele și luarea temperaturii rectal.
Nu faceți nici o lucrare stomatologică decât dacă este absolut necesar. Dacă aveți o urgență stomatologică, informați-vă medicul stomatolog despre faptul că vi se administrează citostatice și care este nivelul globulelor albe din sânge. Ar fi bine să sugerați medicului stomatolog să îl contacteze pe medicul oncolog înainte de a vă programa pentru lucrarea stomatologică.
Chiar dacă aveți mare grijă să nu faceți vreo infecție, aceasta se poate totuși produce. Dacă se produce vreunul dintre semnele sau simptomele unei infecții, sunați imediat medicul sau asistenta. Nu luați nici un medicament, nici măcar aspirină sau vreun alt produs care să vă scadă temperatura, înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.
Sunați medicul dacă aveți vreuna din următoarele:
Una dintre cele mai mari reușite în ultimele decenii o constituie dezvoltarea „factorilor de creștere” care stimulează producerea unor substanțe specifice de către organism. Un factor de creștere stimulează dezvoltarea globulelor albe și este folosit în mod frecvent în cazul pacienților de cancer, în special în cazul celor cărora li se administrează tratament cu citostatice sau radioterapie. Acest factor de creștere poate reduce riscul de a face infecții, prin stimularea producerii de globule albe de către organism.
Factorii de creștere se administrează prin injecții. Acestea pot fi făcute de către asistenta de la cabinetul de oncologie, iar dumneavoastră sau un membru al familiei puteți învăța cum să faceți injecțiile acasă. Administrarea de injecții va înceta de îndată ce nivelul globulelor albe a revenit la normal.
Dacă ați făcut o infecție, medicul dumneavoastră va hotărî ce medicamente să luați pentru a vă vindeca. În funcție de gravitatea infecției, medicamentele vor fi administrate fie oral, fie printr-un cateter intravenos. Dacă aveți nevoie de medicamente administrate intravenos, ar trebui să puteți să stați acasă și medicamentele să vă fie administrate de asistente cu pregătire. Unii pacienți necesită internarea în spital, pentru o vindecare eficientă a infecției.
Dacă este nevoie, medicul oncolog poate decide amânarea tratamentului până când nivelul globulelor a revenit la normal și infecția a dispărut.
Trombocitopenia reprezintă un nivel scăzut al trombocitelor în sânge. Deoarece chimioterapia și radioterapia distrug celulele cu dezvoltare rapidă, și trombocitele sunt deseori afectate. Un risc crescut de trombocitopenie se observă la pacienții cărora le este administrată o combinație de chimioterapie și radioterapie.
Deoarece trombocitele joacă un rol important în coagularea sângelui, ori de câte ori numărul trombocitelor scade, riscul de hemoragie crește. Iată de ce trebuie să faceți tot posibilul să reduceți riscul unei răni care să determine hemoragie. Chiar și cele mai mici răni, cum ar fi o tăietură sau o lovitură, pot degenera în sângerare excesivă atunci când nivelul trombocitelor este redus, așa că trebuie să fie evitate.
Nivelul normal de trombocite din sânge este în general de 150.000-400.000/mm³ de sânge. În timpul administrării chimioterapiei, numărul de trombocite poate scădea sub acest nivel. De aceea, trebuie controlat nivelul de trombocite din sânge în timpul tratamentului.
Ori de câte ori scade nivelul trombocitelor din sânge sub 50.000/mm³, se consideră că există un risc crescut de sângerare. Asistenta vă va instrui cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a reduce posibilitatea unei răni care ar duce la hemoragie. Acești pași constituie „precauții în legătură cu trombocitele” și sunt prezentate mai jos. Dacă nivelul trombocitelor scade sub 10.000/mm³, aveți imediată nevoie de îngrijire medicală.
Din moment ce trombocitele sunt distruse ca efect secundar al chimioterapiei, practic nu puteți face nimic pentru a preveni producerea trombocitopeniei. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul producerii de răni atunci când nivelul trombocitelor este mic:
Luarea de măsuri prompte la primele semne ale unui nivel scăzut al trombocitelor este esențială pentru a preveni o sângerare. Semnele și simptomele unui nivel scăzut al trombocitelor includ:
Întrețineți o igienă zilnică astfel încât să reduceți riscul unei sângerări:
Schimbați-vă modul de a vă face igiena feminină:
Luați și alte măsuri generale:
Reglați-vă stilul de viață pentru a reduce riscul de sângerare:
Reglați-vă dieta:
Chiar dacă ați luat precauții speciale pentru a descrește șansele de a vă răni și de a sângera, se poate produce totuși o hemoragie. Dacă se întâmplă așa, apăsați ferm zona care sângerează timp de 5 minute. Dacă sângerarea nu se oprește după 5 minute, continuați să apăsați până se oprește complet.
Dacă aveți o hemoragie nazală, apăsați cu degetele sub piramida nazală până când se oprește hemoragia. Țineți capul ridicat.
Chemați imediat medicul dacă apare una din următoarele situații:
Dacă nivelul trombocitelor scade la un nivel care să-l îngrijoreze pe medicul dumneavoastră oncolog, el ar putea hotărî transfuzie de trombocite. Aceste transfuzii se fac de obicei ambulatoriu. Pacienții cărora li se face transfuzie de trombocite vor fi rareori internați în spital, dacă nu există și alte probleme de sănătate.
Dacă este necesar, medicul oncolog poate hotărî amânarea tratamentului dumneavoastră până în momentul în care nivelul trombocitelor a revenit la normal.
Anemia reprezintă scăderea numărului de celule roșii din sânge (RBC). Deoarece chimioterapia și radioterapia distrug celulele cu creștere rapidă, deseori sunt afectate și globulele roșii. Cei mai supuși riscului de anemie sunt pacienții cărora li se administrează o combinație de chimioterapie și radioterapie.
O parte importantă a globulelor roșii este reprezentată de hemoglobină, cea care transportă oxigenul prin corp. De aceea, când nivelul hemoglobinei scade, se reduce și nivelul oxigenului, iar organismul dumneavoastră trebuie să depună un efort mai mare pentru a compensa. Rezultatul final este acela că organismul dumneavoastră dă semne că este foarte obosit.
Nivelul normal al hemoglobinei din sânge este:
În timpul administrării radioterapiei, nivelul hemoglobinei poate scădea sub aceste valori normale, așa că este indicat să îl controlați periodic pe tot parcursul tratamentului. Sunteți considerat anemic ori de câte ori nivelul hemoglobinei din sânge scade sub 10,0 mg/dl.
Deoarece distrugerea globulelor roșii reprezintă un efect secundar al radioterapiei și chimioterapiei, nu puteți face nimic pentru a preîntâmpina anemia. Aceasta vă face să vă simțiți slăbit și obosit; de aceea, este foarte important ca atunci când sunteți anemic să încercați să faceți în așa fel încât organismul dumneavoastră să nu devină extrem de obosit.
Recomandări:
Alimente recomandate:
Sunați medicul imediat dacă apare una dintre următoarele situații:
În funcție de cauza sau de severitatea anemiei, există câteva moduri de a trata anemia. Medicul dumneavoastră vă poate instrui cum să luați zilnic medicamente care conțin fier sau poate recomanda o transfuzie.
De asemenea, medicul dumneavoastră poate alege să faceți injecții cu un „factor de creștere”. Aceste substanțe stimulează producerea de materiale specifice de către organism. Un important factor de creștere, folosit în cazul pacienților bolnavi de cancer, stimulează dezvoltarea globulelor roșii. Prin creșterea producției de globule roșii de către organism, acest factor de creștere poate reduce riscul de a deveni anemic și, de asemenea, poate reduce numărul de transfuzii de sânge care pot fi necesare în timpul tratamentului dumneavoastră.
Factorii de creștere se administrează prin injecții. Acestea pot fi administrate de asistenta de la cabinetul de oncologie sau puteți fi instruit dumneavoastră sau vreunul din membrii familiei pentru a vă face injecțiile acasă. De îndată ce nivelul globulelor roșii a revenit la normal, nu va mai fi nevoie de injecții.