Ce este diareea?
Diareea apare atunci când aveți scaune moi sau lichide de trei sau de mai multe ori pe zi, care pot sau nu să producă disconfort sau dureri în abdomen sau rect. Pacienții cu cancer al tractului gastrointestinal, inclusiv stomacul, colonul, rectul, au diaree adesea. În plus, diareea poate fi un efect secundar al cancerului sau al chimioterapiei. Alte cauze obișnuite ale diareei la pacienții cu cancer includ infecții bacteriene și virale, anxietate și suplimente nutritive lichide, care conțin cantități mari de vitamine, minerale, zahăr și electroliți. Pacienții cu constipație pot și ei suferi de scurgeri de scaun moale.
Deoarece diareea poate provoca multe probleme, inclusiv pierderea lichidelor din corp (deshidratarea), pierderea unor substanțe nutritive importante, scăderi în greutate și astenie, ea nu trebuie ignorată sau lăsată netratată.
Ce pot face pentru a preveni diareea?
Există câteva moduri de a acționa, care vă ajută să preveniți sau să micșorați efectele diareei și problemele asociate acesteia, care includ:
Schimbați-vă dieta
Mâncați alimente necondimentate, sărace în fibre, cum ar fi orez fiert, brânză, pui fiert și piure de cartofi;
- Alegeți alimente bogate în proteine, calorii și potasiu, precum cartofi, cereale, banane, macaroane și paste făinoase cu pâine prăjită;
- Luați mese în cantități mici de 5-6 ori pe zi, în loc de trei mese mari;
- Adăugați nucșoară la mâncare pentru a încetini tranzitul intestinal.
Creșteți cantitatea de lichide ingerate
Încercați să beți 3 litri de lichide pe zi, cu condiția ca medicul sau asistenta să nu vă interzică acest lucru. Aceasta vă va ajuta să preveniți deshidratarea și malnutriția, care sunt rezultatul diareei. Iată câteva sugestii speciale:
- NU beți cafea, ceai, alcool, lapte sau produse din lapte, deoarece acestea vă pot înrăutăți diareea;
- Beți băuturi pentru sportivi, cum ar fi Gatorade, care vă ajută să refaceți electroliții pierduți prin diaree;
- Beți băuturi limpezi, inclusiv sucuri de fructe (măr, afine, struguri), băuturi cu ghimbir și apă;
- Beți lichide la temperatura camerei.
Creșteți-vă confortul personal cât de mult posibil:
- Curățați-vă zona rectală externă bine, după fiecare scaun. Folosiți apă și săpun și ștergeți cu un prosop moale. Aceasta va preveni apariția arsurilor la anus;
- Verificați zona rectală pentru a observa apariția pielii înroșite, descuamate sau rănite. Anunțați medicul sau asistenta;
- Înmuiați-vă într-o baie caldă sau faceți o baie de șezut, prin turnarea în flux continuu a apei calde în zona rectală, în timp ce stați așezat pe toaletă. Vasele pentru băi de șezut se găsesc la farmacie;
- Întrebați medicul sau asistenta dacă puteți folosi creme pentru a ușura senzația de disconfort în zona rectală. Foarte eficiente sunt unguentele grase, disponibile fără rețetă. De asemenea, ați putea să cereți medicului un unguent cu anestezic local;
- NU fumați.
Încercați să reduceți nervozitatea și anxietatea
Păstrați un mediu liniștit și odihnitor;
Ori de câte ori este posibil, stați într-o zonă cu acces rapid la baie;
Programați-vă perioade în care să vă odihniți sau să trageți un pui de somn în timpul zilei.
Deoarece nu trebuie să luați medicamente fără prescripție în timp ce sunteți sub chimioterapie, NU folosiți medicamente anti-diareeice până nu vorbiți cu medicul.
Dacă după ce ați urmat aceste indicații diareea sau senzația de disconfort continuă, contactați medicul sau asistenta pentru a vă recomanda ce aveți de făcut în continuare.
Când să chem doctorul?
Diareea nu trebuie ignorată, deoarece are ca rezultat pierdere de lichide și hrană și poate crea disconfort. Chemați medicul de îndată ce simțiți una sau mai multe dintre următoarele:
- 6 sau mai multe scaune pe zi timp de două zile succesive;
- Sânge în interiorul sau în jurul anusului, în scaun, pe hârtia igienică sau în scaunul de toaletă;
- Lipsa urinei timp de 24 de ore;
- Incapacitatea de a bea lichide timp de mai mult de 24 de ore;
- Febră;
- Scădere în greutate cu mai mult de 2,5 kg de când a început diareea;
- Abdomen umflat și/sau dureros.
Cum se tratează diareea?
Cea mai bună metodă este prevenirea diareei. Totuși, dacă diareea evoluează și se dezvoltă, medicul dumneavoastră ar putea prescrie:
- Medicamente anti-diareeice care sunt disponibile fără rețetă, cum ar fi Imodium;
- Perfuzii și/sau hrană pentru a înlocui fluidele și electroliții pierduți în timpul diareei.
Dacă diareea continuă, ar trebui să anunțați medicul sau asistenta pentru instrucțiuni suplimentare.
Dacă aveți alte întrebări despre diaree sau aveți nevoie de informații și indicații suplimentare, întrebați medicul sau asistenta.